Nederlandse traumazorg moet onafhankelijker

De Nederlandse traumazorg moet anders en vooral onafhankelijker. Dit bepleit Leen Pakvis, directeur van Traumaloket Nederland in het AD.

Traumazorg is nodig als een schokkende of aangrijpende gebeurtenis leidt tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een trauma leidt lang niet altijd tot PTSS: in 85% van de gevallen herstelt men zelf na een aantal weken. Pakvis: ‘Of er sprake is van PTSS is pas na vier weken na het incident vast te stellen. In dit tijdbestek wordt gekeken of er symptomen optreden, zoals prikkelbaarheid (kort lontje), slecht slapen of veranderingen in emoties.’ Als het aan Pakvis ligt, wordt er in eerste instantie niet meteen een psycholoog van de betreffende zorginstelling op gezet. ‘Traumazorg is afhankelijk geworden van psychologen die de behandeling te snel willen starten en waar commerciële belangen doorheen lopen. Dat kan de objectiviteit in de weg zitten.

Pakvis wil mensen de tijd gunnen om zelf te herstellen, in plaats van er meteen een hulpverlener op te zetten. Dat vereist durf van de hulpverlener en vertrouwen in de betrokken medewerker. Hij benadrukt daarbij wel dat er een verschil is tussen niks doen en ‘watchful waiting’, oftewel iemand actief en aandachtig volgen en ingrijpen indien nodig. Lees het hele interview met Leen Pakvis op de website van het Algemeen Dagblad.

Bron: AD