U bent in goede handen

Werkwijze

Traumaloket Nederland (voorheen Lourtas) biedt sinds 2004 opvang en nazorg met een landelijke dekking na schokkende, ingrijpende gebeurtenissen. Denk aan agressie, geweld, overvallen, bedrijfsongevallen, reanimaties en verkeersongelukken.

Wij begeleiden medewerkers na een incident, helpen ze op een normale, natuurlijke manier herstellen en verwijzen als het nodig is naar specialistische zorg. Werkgevers (leidinggevende) bieden we inzicht en advies. Met terughoudende betrokkenheid en gezond verstand voorkomen we langdurig verzuim.

85% herstelt spontaan

Binnen een paar uur na een incident ter plaatse willen zijn voor traumabegeleding, heeft geen enkele toegevoegde waarde. Het is zelfs belastend voor de betrokkenen en vaak vanwege politiewerk ook niet eens mogelijk.

Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat ongeveer 85 procent van de mensen spontaan herstelt. Ook als je niets doet. Daarom zijn wij uitgesproken terughoudend met het actief aanbieden van gesprekken en andere ondersteuning. We zijn meer overtuigd van het principe ‘watchful waiting’. Dit betekent dat we eerst kijken hoe iemand zelf herstelt, maar snel ingrijpen als we stagnatie of verslechtering zien. Dan is verwijzing naar passende, specialistische hulpverlening de eerste keus.

Aanpak en werkwijze

Wij zijn onderscheidend door onze terughoudendheid, persoonlijke benadering en onze duidelijke, pragmatische aanpak. Wetenschappelijk onderbouwd maar zonder toeters en bellen.

Wij geven een korte periode ondersteuning en advies op basis van een protocol. Er zijn vier mogelijkheden:

  • telefonisch advies voor de direct leidinggevende;
  • telefonisch contact met betrokkene(n);
  • een combinatie van deze twee;
  • op verzoek/indicatie ter plaatse gaan.

Wij maken op een zo kort mogelijke termijn -liefst binnen 24 uur- een afspraak met betrokkene(n). Rond 80 procent van het contact verloopt telefonisch, in 20 procent van de gevallen gaan we ter plaatse. Na tien tot vijftien dagen stopt de nazorg en wordt het dossier afgesloten of verwijzen we door naar psychologische behandeling. We gebruiken een traumavragenlijst om onze bevindingen te toetsen en ondersteunen.

Onze visie

Leidend in onze begeleiding is gezond verstand, gecombineerd met kennis en ervaring. Wij streven naar de-psychologiseren en de-medicaliseren waar dat kan en grijpen onmiddellijk in als er sprake is van duidelijke psychologische klachten. Daarmee beperken we de lijdensdruk.

Werkhervatting is volgens ons een belangrijk onderdeel van de nazorg. Meestal draagt dit bij aan herstel. Is werkhervatting niet mogelijk? Dan schakelen we op tijd de bedrijfsarts in.

Voordelen van onze aanpak

  • voorkomt langdurig verzuim;
  • voorkomt onnodige behandelingen/overbehandeling waardoor bedrijfs- en maatschappelijke kosten worden bespaard;
  • bevordert een natuurlijk herstel na een schokkende gebeurtenis;
  • voorkomt de nadelige gevolgen van schokkende incidenten, zoals psychosociale problemen en gevolgincidenten;
  • herstelt het welbevinden van het slachtoffer en diens omgeving;
  • neemt angsten weg;
  • verwijst bij indicatie door naar specialistische hulp;
  • herstelt en verhoogt de arbeidssatisfactie;
  • geeft betekenis aan goed werkgeverschap.