Stop behandeldrift ggz en begrens onze maatschappelijke behoefte

Overvolle wachtkamers en -lijsten door hulpverleiding. Stress, angst en mentale modeproblemen verzwakken de Nederlandse bevolking.

Zorgorganisaties zoals de ggz gaan door marktwerking commercieel te werk. Gezondheid is hierdoor een verdienmodel geworden. Dit leidt tot onnodige behandelingen en kosten. Bovendien wordt deze behandeldrift versterkt door ongezonde trends. Zo worden mensen ten eerste te snel een trauma aangepraat. De tweede trend is dat mentale zorg maakbaar is. Het wordt niet meer geaccepteerd als je iets niet kan of wilt. Je moet jezelf juist ontwikkelen en verbeteren, met of zonder hulp van een psycholoog of coach. Het effect hiervan op termijn is dat we niet meer met spanning kunnen omgaan. De veerkracht en zelfredzaamheid nemen af. De oplossing is volgens Traumaloket-directeur Leen Pakvis simpel: deel de zorg anders in. Daarnaast doet Pakvis een oproep om de strikte protocollen los te laten voor meer ruimte en een persoonlijke benadering.

Benieuwd naar het volledige pleidooi van Pakvis? Lees dan het hele artikel 'We kunnen niet meer met spanning omgaan’ online.