Toename van mentaal verzuim onder werknemers

De beroepsvereniging van bedrijfsartsen waarschuwt voor een sterke stijging van het verzuim onder werknemers. Een stijging die onder andere wordt veroorzaakt door mentaal, psychisch verzuim. Belangrijke oorzaken van dit verzuim zijn de schaarste op de arbeidsmarkt, efficiency ingrepen, laaggeletterdheid en digibetisme. Ook Leen Pakvis, Traumaloket-directeur, herkent deze zorgelijke ontwikkeling.

Lange werkdagen, ergernissen, ontevredenheid en intimiderende klanten. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de toename van mentaal verzuim. De hoge werkdruk en de daaruit vloortvloeiende werkstress is complex en de samenhang met maatschappelijke ontwikkelingen is groot. ‘Er is helaas geen quick fix’, stelt Pakvis. ‘Natuurlijk organiseren bedrijven trainingen en workshops om hiermee om te leren gaan, maar daardoor neemt de werkdruk niet af.’ Pakvis pleit daarom voor preventieve maatregelen. ‘Maak bijvoorbeeld de werkdruk onderdeel van de agenda bij reguliere overleggen. Vraag daarnaast aan een medewerker op informele toon hoe het gaat als er signalen van overbelasting zijn.’ Pakvis benadrukt daarbij wel dat die belangstelling ‘echt’ moet zijn en niet een lijstje dat men afvinkt.

Benieuwd naar het volledige artikel Pakvis? Lees ‘Mentaal verzuim onder werknemers neemt toe’ en ontdek de oorzaken én oplossingen.