Zorgbehoefte inperken is nodig voor ggz en de maatschappij

Het Zorginstituut Nederland trok in mei aan de bel en roept op tot een maatschappelijke discussie. Reden: we lopen vol tegen onze financiële en personele grenzen aan. Leen Pakvis, directeur Traumaloket, gaat graag nog een stap verder.

Trauma-expert Pakvis: “Er is meer nodig dan alleen een bewustwordingscampagne. We moeten de zorg anders indelen, want de effectiviteit van het huidige systeem raakt uitgewerkt.” De eerste verschijnselen hiervan zijn nu al zichtbaar: de ggz is overbelast en vrijwel elke zorgverlener heeft problemen met beschikbaarheid door overvolle planningen. Een andere trend die ons volgens Pakvis parten speelt is onze aanbodgerichte zorg. “Erkennen dat je iets niet kunt of wilt, staat gelijk aan falen. Dan moet je naar een psycholoog of een coach. Op de langere termijn tast deze gecreëerde zorgbehoefte de veerkracht van een samenleving aan”, vertelt Pakvis. Hij pleit voor een kritische blik tijdens intakes om vast te stellen of de behandeling wel echt nodig is. “Niet voor elke zorgvraag is extra dienstverlening het antwoord.”

Geïnteresseerd in het volledige opinieartikel van Pakvis? Lees dan het hele artikel  ‘Werkbare, betaalbare ggz vraagt om begrenzing van onze zorgbehoefte. Zorgverlener moet ook ‘nee’ kunnen verkopen’ online als abonnee of als tijdelijke abonnee.